Sunday, March 4, 2012

Shanyang Gali Fan ~ Nasi Lauk Kambing Di Guangzhou, China

Tengah2 malam 4/3/2012 ni, kite kongsikan salah satu makanan yg kami makan masa pegi berurusan perniagaan di Guangzhou, China pada Disember, 2011 lepas. Alhamdulillah... Makanan halal muslim di sana memang senang dapat dan sedap2 belaka. Makanan panas2 memang sangat sesuai kami makan sewaktu musim sejuk tempohari.

Salah satu menu yg kami makan ialah nasi lauk kambing & sayur yg digoreng dgn daging kambing. Mula2 tu kami order nasi lauk kambing je... Tapi mcm x sedap la makan nasi xde sayur. Tu yg order sayur ape x tau lak namanya. Masa order ckp je chao qingchai jia yang maaa ~ mau sayur goreng tambah kambing maaa... Guna je pengetahuan bahasa mandarin yg x seberapa tu kan. Hihihi.

Di Guangzhou, China makanannya dihidangkan dlm portion yg besar & kuantitinya banyak. Jadi jgn hairan ye kalau tengok gambar2 masa p China ade 2 chopstik & 2 sudu dlm 1 pinggan atau mangkuk. Selain penjimatan wang, kami juga dpt rasa pelbagai jenis makanan. Berbaloi kan? :)

Ok! Memula sampai order tu ialah nasi lauk kambing. Kambing tu dia hiris nipis, masak mcm sizzling gitu letak batang bawang putih. Pastu dorg tgk mcm kami nk tercekik, dorang anto sup kosong. Best gak sup ni... Rasa lembu. Lepas dah 1/4 pinggan mkn baru dtg sayur goreng letak kambing tu. Sedaappp sangat. Owh!!! Kat sana, kedai mknan yg tipikal tu, dorang x served makanan skali ngan air. Jadi, kami teguk la sup yg dia bagi tu. Lagipun kite org Malaysia, beejalan2 gitu mesti bawa air masak dlm beg kan. Hehehe...

~published by iPhone~



Hirisan nipis daging kambing... Sedap!!!


Sayur yg kat blkg tu... sedap gak!
x tau nama apa... tapi ade gak depa letak capsicum merah :)

No comments:

Post a Comment

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...