Tuesday, February 7, 2012

Udang Geragau

Kalau pelawat/pelancong dtg ke Melaka, biasanya akan bawa pulang belacan dan cencaluk sbg buah tangan yg mana pembuatannya adalah berasaskan drpd udang geragau. Biasanya udang geragau ini kite boleh dapat di pesisir pantai ikut musim angin. Kadang2 kite boleh tengok banyak gerai2 kecil jual. Kalau jumpa gerai kecil ni, mesti berenti singgah beli. Udang geragau segar sangat sedap kalau kita buat cucur letak bawang, tauge, kucai atau daun bawang, cili cincang & telur.

~published by iPhone~

2 comments:

  1. kalo nk beli geragau fresh ni kena pagi2...dah tengahari tu selalunye tinggal meja jer... kat klebang banyak ler jual.. best kan buat cekodok... tak hengat donia makan ...hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe... kadang2 ade juga dia buka gerai tu petang kak... mungkin yg buka petang tu dia menyongkol petang le kot. Kalau jumpa ni mmg x lepas peluang beli. Biasa org akan beli sekilo. Murah je mende ni sekilo kalau ade musim reganya dlm RM4 je. Kadang2 cecah RM6 gitu. Tengok le pada peniaga. Tapi memang best kan wat cucur/cekodok... makan banyak x hengat.... hahaha

    ReplyDelete

Berkaitan juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...